Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 10
   

Профспілки, святкуючи Першотравень

02.05.2024

Профспілки, святкуючи Першотравень

Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це буде історичний рік для демократії, але якщо ми уважно подивимося на здоров'я глобальної демократії - особливо на демократичні права профспілок - вона повинна бути в інтенсивній терапії.

Профспілки є центральним елементом демократії: не може бути однієї без іншої. Саме тому глобальний профспілковий рух, як найбільший у світі соціальний рух з багаторічною історією, побудований на демократичних цінностях, повинен використовувати свою колективну силу для захисту та відновлення демократії. Цього травневого дня ми повинні замислитися над історичним внеском профспілок у розвиток демократії та мобілізуватися для збереження і зміцнення демократичних норм на робочому місці, в суспільстві та на глобальному рівні - як зазначено в кампанії Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) «За демократію».

Глобальний занепад демократії

Протягом багатьох років звіти та опитування висвітлюють послідовну ерозію демократичних цінностей у всьому світі. Згідно зі звітом «Глобальний стан демократії у 2023 році» Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам у Стокгольмі, з 2018 року більше країн регресували в демократичних практиках, ніж просунулися вперед.

Індекс демократії Economist Intelligence Unit за 2023 рік оцінює глобальний стан демократії на рівні 5,22 бала, що є зниженням з 5,29 бала у 2022 році під впливом конфліктів та воєн. Звіт показує, що, хоча 45,5% населення світу живуть в умовах демократії в тій чи іншій формі, лише мізерні 7,8% живуть в «повних демократіях», а 39,4% знаходяться під владою авторитарних режимів.

Тим часом Глобальний індекс прав МКП за 2023 рік демонструє тривожні тенденції: 87% країн порушують право на страйк, а 79% - право на колективні переговори. За десять років існування Індексу кількість таких порушень постійно зростала і корелює зі зростанням економічної нерівності та незахищеності.

Там, де присутність профспілок сильна, розподіл багатства і влади є більш справедливим, а довіра до демократичних процесів - вищою. Норвегія, де щільність профспілок становить 49%, а охоплення колективними договорами - 72,5%, визнана за свою дорадчу та егалітарну демократичну структуру. Однак у глобальному масштабі щільність профспілок зменшується, що шкодить демократичним правам на робочому місці та профспілковій надбавці до заробітної плати.

Відродження в політичному мейнстрімі екстремістських ідеологій, таких як фашизм, націоналізм і ксенофобія, все більше посилюється заходами жорсткої економії, що впроваджуються капіталістичними країнами. У дослідженні 2022 року «Політична ціна жорсткої економії» було проаналізовано 200 виборів по всій Європі і встановлено зв'язок між політикою жорсткої економії та зростанням кількості екстремістських партій, зниженням явки виборців і більшою політичною фрагментацією. Така економічна політика часто призводить до приватизації прибутків, що супроводжується соціалізацією збитків, і підриває довіру електорату.

Важлива роль профспілок

Профспілки відіграють ключову роль у боротьбі з цими викликами. Вони є не лише захисниками прав трудящих, але й бастіонами демократії, забезпечуючи, щоб голоси низів були почуті та враховані при формуванні політики. Сила профспілок полягає в їхній здатності організовувати та мобілізувати працівників у різних галузях, що робить їх грізною силою, яка протистоїть антидемократичним тенденціям.

В умовах посилення економічної нерівності та загрози політичним свободам проактивна позиція профспілок у боротьбі за соціальну справедливість, справедливий економічний розподіл і політичну прозорість стає ще більш життєво важливою. Профспілки сприяють розвитку культури участі та ведення переговорів, що є необхідною умовою здорового демократичного суспільства. Їхні зусилля з інформування працівників про їхні права та важливість громадянської активності значною мірою сприяють зміцненню демократичної стійкості.

Саме у відповідь на ці виклики МКП розпочала кампанію «За демократію». Вона підкреслює незамінну роль профспілок у підтримці демократичних цінностей, таких як свобода об'єднань і право на страйк, а також у відстоюванні справедливого суспільства. МКП наполягає на зміцненні основ демократії в трьох критично важливих сферах: на робочому місці, в суспільстві та на глобальній арені.

На робочому місці профспілки відстоюють своє право на організацію, вимагаючи колективних переговорів, соціального діалогу, рівного ставлення до всіх працівників і припинення насильства та утисків. У суспільстві профспілки наголошують на праві на протест і свободу слова, вільну пресу для викриття несправедливості, реальну гендерну рівність, справедливе оподаткування для фінансування загального соціального захисту, справедливий перехідний період для всіх працівників і опір ідеології ненависті та корпоративному домінуванню у формуванні політики. У всьому світі профспілки вимагають реформування міжнародних економічних структур з метою створення систем, що ставлять суспільний добробут, права людини і трудові стандарти вище приватного прибутку, просуваючи репрезентативну багатосторонність і рівноправне глобальне співробітництво.

Святкуючи Першотравень, ми повинні не лише згадати історичну роль профспілок у розбудові демократії, але й надати їм можливість зміцнювати та омолоджувати демократичні цінності сьогодні. Кампанія «За демократію» - це заклик до трудящих, профспілок та їхніх союзників у всьому світі об'єднатися заради демократичного оновлення.

Демократія - це не просто політичний ідеал, а реальність, яку трудящі мають унікальну кваліфікацію, щоб підтримувати, захищати і просувати, гарантуючи, що вона залишиться щоденним життєвим досвідом для всіх. Завдяки колективним діям і непохитній відданості демократичним принципам профспілки залишатимуться на передовій боротьби за більш справедливий і рівноправний світ.

Автор:

Люк Тріангл - генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок


За матеріалами ФПУ


 

Читайте також:

02.05.2024
Профспілки, святкуючи Першотравень
Профспілки, святкуючи Першотравень
Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це...
01.05.2024
Українським атомникам аплодували
Українським атомникам аплодували
Програми галузевого навчання та розвитку – невід’ємна складова співпраці Енергоатома з Паризьким центром Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій...
26.04.2024
Ветерани «тихої ядерної»
Ветерани «тихої ядерної»
«Товариство ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС» стало першою в СРСР профспілковою організацією, яка почала дбати про захист прав...
11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
останні публікації
17.05.2024
Місія МКП та глобальних профспілок в Україні
14-15 травня в Києві перебувала місія Міжнародної конфедерації профспілок та глобальних профспілок, до складу якої увійшли Генеральний Секретар МКП...
16.05.2024
День вишиванки
Ця особлива національна традиція широко підтримується атомниками. Цього дня вони вбираються у вишиванки, які є своєрідним символом, унікальним кодом...
15.05.2024
Щира дитяча підтримка наших воїнів
Ось такі проникливі, щирі листи та малюнки наші діти передають Захисникам на передову. 8-річна Улянка, учениця гімназії номер 2,...
14.05.2024
Про заборону імпорту російського урану
13 травня 2024 року президент США Джо Байден підписав законопроект H.R.1042 - "Про заборону імпорту російського урану", раніше прийнятий...
13.05.2024
«Рій дронів» летить на передову
Благодійна ініціатива колективу ХАЕС передбачає закупівлю дронів fpv та комплектуючих для потреб ЗСУ. З цією метою хмельницькі атомники перерахували...